A projektről

2016-ban döntöttek a templom felújításáról, hogy növeljék a látogatók átlagos számát. A Regional Consulting & Management SA projektmenedzsment cég, a 4ZET ARCHITECTS KFT tervezőiroda és a Bros Bau KFT műszaki támogatása segítségével valósult meg a „Református templomegyüttes rehabilitációja Siménfalván, Rugonfalva községben” című projekt, amely a Regionális Operatív Program 2014-2020, 5. prioritási tengely – A városi környezet javítása és a kulturális örökség megőrzése, védelme és fenntartható fejlesztése, 5. beruházási prioritás keretében európai támogatásban részesült. 1 – A természeti és kulturális örökség megőrzése, védelme, előmozdítása és fejlesztése. 2017. augusztus 03-án került aláírásra a 247. számú finanszírozási szerződés a Regionális Fejlesztési, Közigazgatási és Európai Alapok Minisztériumával (jelenlegi nevén: Fejlesztési, Közmunkaügyi és Közigazgatási Minisztérium), mint irányító hatósággal és a Regionális Fejlesztési Központ Ügynökséggel, mint közreműködő szervvel, majd 2018. szeptember 14-én, a versenyeztetési eljárást követően a rehabilitációs munkálatokra vonatkozó szerződés a Kvadrum Axis KFT – Lider és a KÉSZ Építő és Szerelő ZRT-vel. Szegedi fiók, Kolozsvár. A munkálatok 2018. október 08-án kezdődtek, és a projekt befejezésének határideje 2021. december 31.

A projekt címe: Református templomegyüttes rehabilitációja Siménfalván, Rugonfalva községben.

Kedvezményezett neve: Rugonfalvi Református Egyházközség.

A projekt célja a Rugonfalvi református templom turisztikai vonzerejének növelése a templomépület és a körülötte lévő fal felújítása után a benne rejlő lehetőségek kiaknázásával. A projekt megvalósításával a Rugonfalvi templom látogatóinak átlagos éves száma várhatóan 6%-kal fog növekedni.

Konkrét célkitűzések:

– A Hargita megyei Rugonfalvi templom felújításával történő korszerűsítés, hogy a templom teljes mértékben integrálódjon a turisztikai körforgásba.

– A Rugonfalvi templom megközelíthetőségének javítása a turisták minden kategóriája számára.

– A projekt és a Rugonfalvi Református Egyházközség turisztikai kínálatának népszerűsítése.

A projekt eredménye: helyreállított, védett és megőrzött kulturális műemlék (LMI-kód: HR-II-a-A-12942.01 – Rugonfalvi református templom).

Kezdeti időpont: 2014. április 07.

A végrehajtási időszak 54 hónap a támogatási megállapodás 2017. augusztus 03-i aláírásától számítva.

A projekt összértéke 3.016.681,56 lej, amelyből 2.328.924,00 lej uniós hozzájárulás (ERFA), 410.986,58 lej nemzeti hozzájárulás és 2.739.910,58 lej támogatás.